Nieuws/Evenementen

[31 juli 2017] FOOTyWEAR project als Cornet succes story

Het FOOTyWEAR project staat op de Cornet website in de kijker als Cornet success story! Het artikel is te vinden via deze link.


 

[23-24 oktober 2015] OST-Messe in Keulen

Op 23 en 24 oktober was Kris aanwezig op de OST-Messe in Keulen, een beurs en congres voor de orthopedische (schoen)techniek. Tijdens een geleide rondleiding voor een 25-tal geïnteresseerde bezoekers werd de poster "Reliability of foot assessments and the relation to gait lab measurements" voorgesteld. Meer info over de beurs en congres kan je terugvinden op: http://www.ost-messe.de/en/.
 

[25 september 2015] 14de AmiEs-congres Vives Hogeschool in Oostende

Op 24 en 25 september ging het 14de AmiEs-congres door aan de Vives Hogeschool in Oostende. Mobilab was vertegenwoordigd door Marc, Bert en Kris. De Footywear-bijdrage was een presentatie met als titel: “Which hardware can aid clinical experts to support their foot analysis?". De presentatie kan je vinden op deze link.


[25-29 augustus 2015] 37ste IEEE EMBC congres in Milaan

Van 25 tot 29 augustus ging het IEEE EMBC-congres door waar Glen en Kris respectievelijk een mondelinge presentatie en een posterpresentatie gaven. De Footywear-poster had als titel “Eigenfoot Decomposition of Plantar Pressure Images and Case Study of Feature Prediction of Two Modalities” waarin de voetdrukken gebruikt werden om andere features te voorspellen. De poster is beschikbaar op onze project website onder Publicaties.
 

[10 juli 2015] 12e Footwear Biomechanics Symposium in Liverpool

Ingrid en Kris waren op het 12de Footwear Biomechanics Symposium (FBS) 2015 in Liverpool. Ze gaven er een lezing met als titel “Prediction of clinical foot characteristics using quantitative features from different measurement setups” en stelden er een poster voor over “Relation between experts’ foot labels and quantitative foot measurements”.


[25 april 2015] Borginsole congres – Biomechanical Cross-links

Inge Van den Herrewegen en Kris Cuppens waren aanwezig op het 4de Borginsole congres – Biomechanical Cross-links, een congres georganiseerd in Antwerpen. Inge gaf een presentatie over "Dynamische 3D-scanning  voor kinematische voetanalyse". De presentaties en meer foto’s zijn beschikbaar op de website van het Borginsole Congres.
 

[20 maart 2015] 19e IVO World Congress 2015 PARIS

Op 20 maart 2015 gaf Kris Cuppens een mondelinge presentatie over de projectresultaten van het FOOTyWEAR project op het IVO2015-congres in Parijs (http://www.ivo2015.com/). De voordracht had als titel “Determining foot types in healthy and diabetic feet”.


[27 februari 2015] Eindsymposium FOOTyWEAR en TICOON

Op vrijdag 27 februari 2015 hielden we het FOOTyWEAR slotsymposium. Met talrijke interessante lezingen en zo'n 230 bezoekers kunnen we terugblikken op een zeer geslaagd evenement. Met dank aan de gastsprekers, het IWT en de deelnemende bedrijven aan de gebruikersgroep en voetanalyse experten.
 
De presentaties en foto's van het symposium vind je hier.
 

[10 december 2014] FOOTyWEAR op Footwear Health Tech Conference in Eindhoven

Ingrid Knippels zal de aanpak en resultaten van het FOOTyWEAR project presenteren op de Footwear Health Tech Conference in Eindhoven.


[18 november 2014] FOOTyWEAR op het CORNET en EraSME evenement in Warschau

Het FOOTyWEAR project werd genomineerd als een voorbeeld van goede praktijk binnen het CORNET programma door het Poolse agentschap NCBR. Het project werd voorgesteld op het CORNET en EraSME evenement in Warschau door de Poolse partners Boguslaw Wozniak (IPS) en Mariusz Babral (PIPS).

 


[13 november 2014] Partnermeeting in Geel

De Poolse partners (IPS en PIPS) waren op bezoek in Geel voor een uitgebreide partnermeeting. Tevens werden de mogelijkheden besproken voor een mogelijke toekomstige samenwerking.


[3 november 2014] Mini congres van de FBP

Tom Saey was te gast als spreker op het mini congres van de Federatie voor Belgische Podologen. Tom heeft er de voorlopige resultaten uit het FOOTyWEAR project gepresenteerd. Meer informatie over het congres vind je hier.

 


[14 juli 2014] 13th International Symposium on 3D Analysis of Human Movement

Van 14 tot 17 juli ging het 13de 3D AHM-symposium omtrent 3D analyse van menselijke beweging (http://3dahm2014.epfl.ch/) door in Lausanne, Zwitserland. Kris nam deel aan dit symposium en had verschillende interessante contacten, onder andere met Prof. Alberto Leardini.
Verder waren er veel interessante lezingen met raakvlakken aan het onderzoek binnen Mobilab gaande van het in kaart brengen van de nauwkeurigheid van 3D markergebaseerde meetsetups, tot bewegingsregistratie met inertie sensoren en intelligent textiel.


[25 juni 2014] Partnermeeting in Polen

Kris, Tom en Mario zijn op 25 juni op bezoek geweest bij de Poolse partners (IPS en PIPS) in Lodz. De derde FOOTyWEAR partnermeeting vond er plaats en er werden iddeeën met betrekking tot een mogelijke toekomstige samenwerking besproken.  Verder werd er ook een uitgebreid bezoek gebracht aan de onderzoeksinfrastructuur van IPS.

 


[9 juni 2014] Artikel gepubliceerd in de Journal of Biomechanics

Het artikel "Dynamic 3D scanning as a markerless method to calculate multi-segment foot kinematics during stance phase: methodology and first application", een resultaat van het afgeronde APPLODYNSCA project, is gepubliceerd in de "Journal of Biomechanics", HET referentietijdschrift bij uitstek voor Biomechanica.

In het APPLODYNSCA project werd de techniek van het dynamisch 3D scannen onderzocht voor toepassingen in de orthopedie. Deze techniek werd ook gebruikt om kwantitatieve data te capteren in het FOOTyWEAR project . Het artikel, wat de methodiek beschrijft om de beweging van voetsegmenten te bepalen uit dynamische 3D scans, zal er mede toe bijdragen dat de resultaten van het APPLODYNSCA en FOOTyWEAR project in de toekomst wijd toegepast kunnen worden in het (klinische) werkveld, o.a. voor de verbetering van orthopedische hulpmiddelen en schoeisel.

Met dank aan de co-auteurs: Bettina Barisch-Fritz (Sportmedizin ,University Clinic Tübingen), Prof.Dr.Ir. Jos Vander Sloten (BMe, KU Leuven), Prof. Alberto Leardini (Movement Analysis Laboratory, Istituti Ortopedici Rizzoli).

Journal of Biomechanics Volume 47, Issue 11, 22 August 2014, Pages 2531–2539.
DOI: 10.1016/j.jbiomech.2014.06.010


 

[18 februari 2014] 4th Congress of the International Foot and Ankle Biomechanics Community (i-FAB)

MOBILAB zal deelnemen aan het i-FAB congres dat plaats vindt in Busan (Korea) van 8-11 april 2014. Tom Saey zal er de poster 'Comparison of biomechanical foot analyses between nine Flemish foot-experts' voorstellen.


[12 december 2013] Metingen succesvol afgerond !

De metingen voor FOOTyWEAR zijn succesvol afgerond! De voeten van 77 proefpersonen werden onderzocht door 9 Vlaamse voetexperten, waarna ze opgemeten werden in het ganglaboratorium van MOBILAB. Daar werden er analyses gedaan met een marker-gebaseerd 3D ganganalyse systeem , drukplaat, krachtenplaten, high-speed camera’s en een dynamische 3D scanner. Nogmaals dank aan alle proefpersonen en voetexperten!

 


[28 november 2013] FOOTyWEAR in de kijker op ZORGIDEE

MOBILAB zal aanwezig zijn op de innovatie markt van ‘Zorgidee’, op 6 februari 2014 in Diepenbeek. Het project FOOTyWEAR zal in de kijker gezet worden! Meer informatie op de website van Zorgidee: http://www.zorgidee.be/content/innovatiemarkt
 


[13 november 2013] Orthopädie + Reha-Technik 13 - 16 mei 2014 in Leipzig

MOBILAB zal onder andere met FOOTyWEAR aanwezig zijn op het OT-World congres, van 13 tot 16 mei 2014 in Leipzig. Tom Saey zal naar Duitsland afreizen om de poster ‘Biomechanical foot analysis in clinical practice in Flanders, a survey’ voor te stellen. Meer informatie kunt u vinden op http://ot-world.com/
 


[19 september 2013] Voeten gezocht!

Gezocht: mooie, lelijke, dikke, dunne, platte, holle en normale voeten.

Voor de klinische en kwantitatieve metingen binnen het FOOTyWEAR project zijn we op zoek naar 100 proefpersonen!
 
Als proefpersoon zullen uw voeten door 9 voetexperten (podologen, orthopedisch technologen en een arts) geanalyseerd worden. Tevens zullen er metingen gedaan worden van uw voeten in het ganglaboratorium van MOBILAB, gebruik makend van markers die op uw voeten aangebracht zullen worden en speciale camera’s en andere meettoestellen. Alle analyses en metingen gaan door in en rond MOBILAB (expertisecentrum van Thomas More Kempen, lokaal P224).

Indien u orthopedische schoenen draagt kunt u helaas niet deelnemen. Ook zwangere vrouwen moeten we teleurstellen, evenals mensen die bij het stappen hulpmiddelen gebruiken (bv krukken) en zij die pijn hebben bij het stappen op blote voeten. Ook als u ooit een operatie of een blessure met gipsbehandeling heeft gehad aan uw voeten of onderbenen kunt u niet deelnemen.
 
Om de planning te vergemakkelijken maken we gebruik van een online inschrijftool. Een paar punten van aandacht:

 • Als proefpersoon dient u voor alle 10 voetanalyses een afspraak te maken, kijk goed dat u voor uzelf geen overlappende afspraken maakt
 • U dient per analyse door te gaan tot het laatste scherm. Als u op ‘reserveren’ heeft geklikt kunt u terug naar het beginscherm gaan en de volgende afspraak vastleggen.
 • De duur van alle afspraken is anders; dit heeft te maken met de methode die gehanteerd wordt voor de desbetreffende voetanalyse

 
De inschrijftool vindt u hier: www.doodle.com/FOOTY
 
Om het kiezen van tijdstippen te vergemakkelijken hier een overzichtje van de mogelijke data van de analyses. Wie het eerst inschrijft heeft de meeste keus!

9 analyses door voetexperten:

 • Voetanalyse 1 (30 min): 4-5-6 en 12-13-14 november
 • Voetanalyse 2 (25 min): 4-5 en 12-13-14 november
 • Voetanalyse 3 (20 min): 4-5 en 12-13 november
 • Voetanalyse 4 (10 min): 4 en 14 november
 • Voetanalyse 5 (5 min): 15 en 22 oktober, 5 en 12 november (vanaf 16.00)  
 • Voetanalyse 6 (15 min): 6 en 13-14 november
 • Voetanalyse 7 (15 min): 15 en 22 oktober, 6 en 12-13-14 november (vanaf 13.00)
 • Voetanalyse 8 (10 min): 4 en 6 november
 • Voetanalyse 9 (10 min): 4 en 6 november

                 

Analyses ganglabo:

 • Voetanalyse 10 (30 min): 20-21, 27-28 november en 4- 5, 10-11-12 en 18 december

        

Bij vragen kunt u altijd een mailtje sturen naar: ingrid.knippels@thomasmore.be.  We hopen op uw deelname!
 


[30 april 2013] Slotsymposium APPLODYNSCA

Op 30 april werd er een slotsymposium georganiseerd voor het APPLODYNSCA project, een project dat sterk gelinkt is aan het FOOTyWEAR project. In APPLODYNSCA werd immers het 3D dynamische scannen onderzocht voor toepassingen in het biomedische en orthopedische onderzoeksdomein. Meer info is te vinden op de APPLODYNSCA website


[5 maart 2013] Poolse partners op bezoek in MOBILAB

Exact 1 jaar na het leggen van de eerste contacten, mochten we de Poolse FOOTyWEAR partners IPS en PIPS ontvangen in MOBILAB voor een eerste officiële partner vergadering. Na een rondleiding langs de MOBILAB onderzoeksfaciliteiten en de orthopedische werkplek werd er constructief vergaderd. Naast een status overzicht werden er ook concrete afspraken gemaakt omtrent de verdere samenwerking in FOOTyWEAR.

 


[8 februari 2013] Eerste Vlaamse FOOTyWEAR Gebruikersgroepvergadering

Ondanks de barre weersomstandigheden was er toch een mooie opkomst op onze eerste FOOTyWEAR gebruikersgroepvergadering. Na een kort welkomstwoord en voorstellingsronde van alle aanwezigen werd er een gedetailleerd overzicht gegeven van de inhoud, de planning en de status van het project. Er werd ook dieper ingegaan op de grote meetcampagne die zal plaatsvinden in oktober 2013. Zoals verwacht leidde dit tot veel interactie met de gebruikersgroep en werden er interessante ideëen uitgewisseld. De vergadering werd afgesloten met een rondleiding en een demonstratie in het ganglabo.  De tweede gebruikersgroepvergadering staat gepland op dinsdag 8 oktober 2013.


[12 oktober 2012] Netwerk evenement – MOBILAB stelt nieuwe projecten voor

MOBILAB heeft drie nieuwe projecten, TICOON - FOOTyWEAR - ARTHE voorgesteld aan de geïnteresseerde Vlaamse KMO's en tevens potentiële partners.  Tijdens een lunchmeeting werd er informatie gegeven over de precieze inhoud en het verloop van de onderzoeksprojecten. Verder werd er door Inge Arents van het IWT toelichting gegeven bij de rol van gebruikerscommissies in TETRA en CORNET-onderzoeksprojecten, en werden de voorwaarden tot deelname aan de projecten uitgelegd.  De lunchmeeting werd afgesloten met een netwerkreceptie en er was tevens gelegenheid tot bezoek aan het MOBILAB ganglabo en de robotische gangsimulator.

Voor meer informatie omtrent de inhoud van deze projecten of indien U interesse heeft in actieve deelname als bedrijf, organisatie of onderzoekspartner, aarzel niet om ons te contacteren : mobilab@thomasmore.be


[5 en 6 maart 2012] MOBILAB bezoekt potentiële partners in Polen voor samenwerking in het CORNET programma

Eveline De Raeve, Inge Van den Herrewegen en Mario Broeckx hebben in Lodz (Polen) een bezoek gebracht aan potentiële onderzoekspartners voor deelname aan de 13de CORNET call. Eerst werd er een bezoek gebracht aan het "National Centre for Research and Development" (NCBiR) in Warschau en werden ze geïnformeerd over de formaliteiten omtrent de samenwerking met Poolse onderzoekspartners binnen het CORNET programma. Daarna werd er een bezoek gebracht aan de "Polish Chamber of Shoe and Leather Industry" (PIPS) en het "Leather Industry Institute" in Lodz (IPS). Met PIPS en IPS werden er concrete afspraken gemaakt over de gezamenlijke indiening van een CORNET projectvoorstel omtrent de ontwikkeling van innovatieve methodes voor het classificeren van voettypes en de optimalisatie van schoeisel.